Size dan bentuk rumah berbeza di setiap Zon?

Assalamualaikum wbt,

Setiap pagi berjalan ke student union, ke engineering building dengan persoalan "Kenapa bentuk dan size rumah di sini berbeza jika di bandingkan dengan malaysia?" Kerana terlampau rajin, untuk mebaca article article dengan terperinci barulah faham. Seperti mana yang kita tahu terdapat empat zon dalam dunia ni, zon panas, zon sejuk, zon sedrhana panas dan zon sederhana sejuk. setiap bangunan ni di bina berbeza kerana faktor mempengaruhi sendiri berbeza.


Pembinaan bilik bilik dalam rumah tersebut.

Jika di bandingkan, rumah rumah di negara sejuk, atau sederhana sejuk, bilik biliknya sedikit kecil daripada rumah di negara panas. Sebabnya, apabila ruang pada bilik tu besar, area of contact dia lagi besar dengan udara sejuk di luar dan sebab yang paling obvious, senang nak panaskan bilik tersebut bila winter. ( autumn pun naurah dah bukak heater. lalalaala).

Bahan pembinaan

bahan pembinaan merujuk kepada jenis bahan yag digunakan untuk membina rumah tersebut. Bahan binaan di rumah rumah di negara sejuk mempunyai thermal capacity dan resistance yang tinggi jika di bandingkan dengan di negara panas. google lah thermal capacity dan resistance tu . Fungsinya untuk memanaskan bahagian dalam rumah. hew hew. sebabtu lah materials mereka berbeza sedikit dengan di malaysia. 

naurahnorzan cardiff bluesky beautiful cardiff senghennydd road house
United Kingdom.Cardiff.(:

Bumbung Rumah
Bumbung rumah di setiap zon juga berbeza. Ni sebenarnya Kajian tempatan tingkatan empatje ni. Kalau bumbung di Negara yang bersalji selalunya ' V ' terbalik dan steeper dari di negaar kita, supaya bila snow , senang jatuh ke bawah. 

Tingkap rumah 
Sealunya rumah di zon zon panas,  mempunyai tingkap lebih kecil daripada zon sejuk, di sebabkan perbezaan suhu pada waktu malam dan pagi sangat berbeza. jadi tingkap memainkan peranan yang penting bagi mengekalkan suhu tersebut. 
okay, loves
naurahnorzan


Captainnaurah:naurah norzan welcome to my blog ;D

Article Size dan bentuk rumah berbeza di setiap Zon? published by naurah norzan on Monday, December 2, 2013. 1comments: posting Size dan bentuk rumah berbeza di setiap Zon?
 

1 comments:

About Me

Followers

Twitter

Twitter
visit my twitter page: